Lad en gentest give dig tryghed

18 juli 2022
admin

editorial

Er du bekymret for dit ufødte barns helbred, og vil du gerne have vished for fosterets velbefindende? Så bør du overvejet at få foretaget en gentest.

Hvad er en genetisk test af foster?

Fostergenetisk testning er en test, der udføres under graviditeten for at kontrollere, om der er visse fødselsdefekter. Den kan også finde ud af, om barnet har en højere risiko for at udvikle visse medicinske tilstande senere i livet.

En fostergenetisk test foretages normalt efter et unormalt resultat af en screeningstest, f.eks. en ultralydsundersøgelse eller en blodprøve. Den kan også foretages, hvis der er en familiehistorie med en genetisk sygdom.

Hvad er de forskellige typer af fostergenetiske test?

Der findes to hovedtyper af fostergenetiske test: Diagnostiske test og screeningstest.

Diagnostiske tests kan fortælle dig med sikkerhed, om dit barn har en bestemt tilstand eller ej. De udføres normalt, når resultaterne af screeningtesten er unormale, eller når der er en familiehistorie om en bestemt sygdom.

gentest

Screeningstests kan give dig en indikation af, om dit barn sandsynligvis vil få en bestemt sygdom. De kan ikke diagnosticere en tilstand, men de kan hjælpe dig med at træffe beslutninger om yderligere undersøgelser eller behandlinger.

Er en gentest farlig for fosteret?

Nej, alle de undersøgelser, der tilbydes på Ultralydklinikken for Gravide, er helt risikofri. Testene udføres via blodprøve og udgør ingen risiko for dig eller dit barn.

Hvad er en Evita genetisk test?

Den genetiske Evita-test er en blodprøve, der kan udføres under graviditeten for at kontrollere visse genetiske tilstande. Evita-testen kan udføres allerede i den niende uge af graviditeten og er helt risikofri. Testen kan påvise risikoen for, at dit barn udvikler sygdomme som f.eks. Duchenne/Becker-muskeldystrofi eller spinal muskelatrofi.

Hos Ultralydklinikken for Gravide udføres flere forskellige former for test og screening af fostre. Du kan bestille tid online via klinikkens hjemmeside på https://www.ultralydklinikken.dk/gentest.html 

Flere Nyheder